18 Aralık 2010 Cumartesi

Doğalgaz

Türkiyenin bir çok bölgesi doğalgaza geçse de doğalgazın tanımını yapan bir kurum veya kuruluş bulunmamakta. Bende bulduğum bir siteden alıntı yaparak doğalgazın tanımı yazıyorum buraya.

Doğalgaz renksiz, kokusuz, havadan hafif ve başlıca metan, etan ihtiva eden yanıcı bir gazdır. Temizdir ve atık gazlar çevreyi kirletmez.Kokusuzdur ancak herhangi bir doğalgaz kaçağının anlaşılabilmesi için, doğalgaz depolarında içine çürük sarımsak kokusunu andıran bir madde karıştırılır.
Tam yanması, mavi renkli bir alevle olur.Doğalgaz rezervleri petrol yataklarına yakın veya onlarla birlikte bulunur, doğalgaz çok düşük sıcaklıklarda 160 derecede ve atmosfer basıncında sıvılaşabilir.Dolayısıyla, yaşanabilir ortamların tamamında gaz halindedir.Yani doğalgaz, gaz halinde olarak borularla taşınabileceği gibi sıvı halde (LNG) olarak özel tankerlere taşınabilir. Ayrıca doğalgaz ateş olmadan patlayan bir özelliğe sahiptir. Bir ortamda %12 oranda sıkışan doğalgaz ateş olmadan patlar. Bu yüzden evlerin camlarına takılan menfezler, dışarıdan soğuk gelmesi gerekcesi ile kapatılmamalıdır.

Kaynak: http://www.dogalgazcilar.net/dogalgaz/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder